thegreenery

18 februari 2013

Van zaadje tot witlof

phpThumb_generated_thumbnailjpgWitlof is het hele jaar van Nederlandse bodem beschikbaar in de winkels. Maar wist je dat de teelt van witlof uit twee fases bestaat? Eerst worden de wortels van witlof op het land geteeld. Dat betekent dat het zaad tussen half mei en juni wordt ingezaaid.

Vervolgens worden de witlofwortels van oktober tot december gerooid. Deze wortels worden in het donker opgeslagen. In het donker komt er opnieuw een groeipunt op de wortels. Dit is het begin van de herkenbare witlofkrop, die je in de supermarkt vindt.

De witlofwortels worden bewaard in de koelcel. Daar komen ze tot rust. Vervolgens kunnen de witlofwortels op ieder gewenst tijdstip uit de koeling worden gehaald en in zogenaamde trekbakken gezet. Dit zijn bakken waarin de witlofwortels op water worden geteeld. Op de wortels groeit vervolgens binnen drie weken heerlijke witlof. De wortel wordt van de witlofkrop verwijderd en vervolgens wordt het witlof verpakt. Door een goede planning van de witloftelers, is witlof het hele jaar door beschikbaar.

Bekijk ook de film.

Vul hieronder je overige gegevens in:

Geef hieronder aan waar je interesse naar uit gaat, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Je inschrijving is ontvangen.

Bedankt voor de inschrijving.