thegreenery

Oostwoud

Dirk de Ruiter

Het bedrijf is opgericht in 1959 door ons vader (Cor Ruiter) in eerste instantie was het een gemengd tuinbouwbedrijf waar tulpen en verschillende groentes werden geteeld. In 1977 zijn we begonnen met de bouw van een trekkerij aan de liederik in Oostwoud, waar wij nog steeds ons bedrijf uitvoeren. Het jaar daarop in 1978 zijn we het gehele jaar rond witlof gaan telen op watercultuur. Naast de vier broers zijn er momenteel 2 zonen (Aik en Niels) en een neef (Michel) werkzaam. Gezamenlijk hebben zij de dagelijkse leiding in handen waarbij  ieder zijn eigen taak heeft. Het productiebedrijf biedt werk aan 25 tot 30 medewerkers Collectieve Onderneming Ruiter is als witlof teler lid en medeoprichter van de telersvereniging Quality Growers Holland. In 2008 heeft Quality Growers Holland en telersvereniging Westfresh (bloemkool) samen een nieuw verpakkings- en distributiecentrum gebouwd, genaamd Tolpoort. Op deze locatie vindt het verpakken en conditioneren van de witlofkroppen plaats. Op de inpaklocatie werken, afhankelijk van de drukte, tussen de 10 en 25 mensen. 

De teelt

De teelt van witlof, bestaat uit twee delen. Eerst worden de witlofpennen op het land geteeld. Daarna trekken wij witlof van deze pennen in onze trekkerij. Wij laten de witlofpennen op contract telen in de NOP, Zeeland en de Wieringermeer. De teelt van de witlofpennen loopt van mei zaaien op het land tot en met oktober/november het oogsten. Wanneer de witlofpennen rijp genoeg zijn worden deze gerooid en naar ons bedrijf getransporteerd. Hier worden ze gesorteerd en opgeslagen in koel/vriescellen Wekelijks wordt een deel van de witlofpennen opgezet en hier groeit binnen drie weken een witlofkrop op, die wij oogsten en sorteren. Wij proberen onze productie af te stemmen op de vraag van de markt. Dit kan doordat ons personeel flexibel is en wij ons teeltsysteem zo hebben ingericht dat wij vrij gemakkelijk met onze productie kunnen schuiven.  Momenteel hebben we 150 hectare witlofwortelen onder contract, hiervan kunnen we gemiddeld 80 ton witlof per week van produceren. We proberen zo duurzaam mogelijk te telen. Dit begint bij de rassenkeuze. Het ene ras is gevoeliger voor ziektes dan het andere ras en heeft daardoor meer of minder bestrijdingsmiddelen nodig. En dit eindigt bij het scheiden van afval en het spoelen van ons afvalproduct om het als veevoer te kunnen gebruiken Daarnaast zijn we Global G.A.P. gecertificeerd, wat inhoudt dat we ons houden aan de eisen, die wereldwijd aan telers, boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en de kwaliteit van de producten die ze verbouwen. Ook voldoen we aan het GRASP-certificaat, wat gericht is op sociale aspecten, de gezondheid, veiligheid en welzijn van het personeel.

Visie

Wij zijn marktgericht witlof aan het produceren om het zo, gezond en vers aan de klant te leveren.

Tip

Het leuke van witlof is zijn veelzijdigheid. Je kunt de groente op veel manieren klaarmaken: Wokken, koken, en rauw eten. In de winter is het lekker om het warm te serveren in de zomer is het lekker als salade. Op de website van onze telersverening: www.qualitygrowersholland.nl en  www.ilovewitlof.nl staan veel recepten van de telers zelf.

Heeft u een vraag of opmerking aan deze teler?

Vul hieronder je overige gegevens in:

Geef hieronder aan waar je interesse naar uit gaat, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Je inschrijving is ontvangen.

Bedankt voor de inschrijving.