thegreenery

Grootebroek

Gert-Jan de Wit

Geschiedenis

Als kind wist ik al dat ik tuinder zou worden. Ik heb ook nog wel even aan helikopterpiloot of bruggenbouwer als beroep gedacht, maar aangezien de maatschap al zo’n vier generaties in onze familie zit, was de kans groot dat ik het van mijn vader over zou nemen. Als kind was ik vaak te vinden op het bedrijf. Vervolgens heb ik jarenlang met mijn ouders samengewerkt. Het vak heb ik dan ook van mijn vader geleerd. In 1993 heb ik officieel het bedrijf overgenomen en vanaf 1997 bezit ik het samen met mijn vrouw Karin. Wat ik zo leuk vind aan dit werk is dat geen dag hetzelfde is, omdat je werkt met producten die afhankelijk zijn van de natuur. Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren. Op ons bedrijf in West-Friesland telen we jaarrond 80ha broccoli en 17ha witlof in ‘t seizoen. We hebben zo’n twintig personeelsleden en onze eigen kinderen helpen ook mee.  

Broccoliteelt

De plantenkweker kweekt het broccolizaadje in vijf á zes weken tot dit gegroeid is tot een plantje. Als de winterse sneeuw ontdooit is, vanaf eind februari of begin maart, krijgen wij de planten aangeleverd. Vervolgens bewerken wij het land , zodat de planten zich goed kunnen wortelen. Na het planten van de broccoli dekken we ze af met een acryldoek om de planten te beschermen tegen van alles van buitenaf. Denk hierbij aan hagelbuien en kou, maar ook aan wild als hazen, ganzen of duiven die de plantjes erg lekker vinden. Vervolgens groeien de planten en kunnen we het doek, afhankelijk van het weer, meestal na een week of acht eraf halen. Bij droogte kunnen we de planten nog beregenen en gemiddeld kunnen we dan rond 1 juni oogsten.

Witlofteelt

Witlof is een tweejarig gewas. Deze ontvangen we als wortel van akkerbouwbedrijven. Op ons bedrijf sorteren we ze op goede bruikbare formaten en bewaren we de witlofwortelen in koelcellen bij -1 graden. Per week worden de witlofwortelen opgezet in trekbakken. Deze gaan drie á vier weken in donkere cellen op watercultuur waar ze bij een temperatuur van 14 graden uitgroeien tot mooie witlof. Het klimaat in deze  cellen zijn computergestuurd.  Binnen ongeveer tweeëntwintig dagen kunnen we dan oogsten.

Tip

De stammetjes van broccoli hoef je helemaal niet weg te gooien, want deze zijn ook hartstikke lekker! Als je ze schilt en onderin de pan meekookt, kun je ze goed verwerken in een gerecht. Ze hebben dan een beetje een zachte, asperge- of raapachtige, milde smaak. En sowieso is het altijd een goed idee om broccoli met een lekker sausje te eten. Of wok broccoli met bijvoorbeeld kip, paprika en champignons. De groente past eigenlijk overal bij – rijst, aardappelen én pasta – dus dat is ideaal. Eet smakelijk!  

Heeft u een vraag of opmerking aan deze teler?

Vul hieronder je overige gegevens in:

Geef hieronder aan waar je interesse naar uit gaat, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Je inschrijving is ontvangen.

Bedankt voor de inschrijving.