thegreenery

Venhuizen

Koos Groot

Meer succesrecepten van de telers zelf (o.a. ook van witlof met pasta, rijst, witlofsoep , witloflasagne etc.) vindt u op de website van onze telersvereniging: www.qualitygrowersholland.nl en ook op www.ilovewitlof.nl en natuurlijk op deze website. Op het bedrijf in Venhuizen worden witlofkroppen geteeld. Op een 25-tal akkerbouwbedrijven in de Noordoostpolder en de Flevopolder, worden de 150 hectare witlofpennen op contract geteeld. Horti Hydro Cultures is lid en medeoprichter van de telersvereniging Quality Growers Holland. Deze heeft sinds kort een nieuw verpakkings- en distributiecentrum gebouwd, genaamd Tolpoort. Op deze locatie vindt het verpakken en conditioneren van de witlofkroppen plaats. Het productiebedrijf biedt werk aan tussen de 25 en 30 medewerkers. Op de inpaklocatie werken, afhankelijk van de drukte, tussen de 10 en 25 mensen.

Geschiedenis

Het bedrijf in Venhuizen is gestart en opgericht in 1965 door de vader van Koos Groot. In die tijd was het een typisch vollegronds bloembollenbedrijf. Vanaf 1970 is het bedrijf zich gaan specialiseren in groenten van de volle grond, zoals bloemkool, broccoli, uien, vroege aardappelen, rode bieten en witlof onder dekgrond. Doordat er in de witlofteelt nieuwe ontwikkelingen ontstonden met betrekking tot de teelt zonder dekgrond en op stromend water, is het bedrijf zich langzaam meer gaan specialiseren op de witlofteelt. Vanaf 1988 is Horti Hydro Cultures zich volledig gaan specialiseren op de witlofteelt op stromend water en ging men ook jaarrond witlof produceren.

Visie

Ondanks de soms zeer magere jaren in de witlofteelt, heeft het bedrijf zich staande weten te houden in de witlofmarkt en zelfs nog weten te investeren in een nieuw distributie- en verpakkingscentrum. We hopen in de toekomst te komen met nieuwe innovaties op het gebied van verpakkingen en toepassingen om zo de consument te verleiden om meer witlof te kopen en te consumeren. Zowel Horti Hydro Cultures B.V., als de telersvereniging Quality Growers Holland, hebben in hun bestaan een aantal prestigieuze prijzen gewonnen: Horti Hydro Cultures B.V.
  • Winnaar Agrarisch Ondernemer van het jaar 1997
Telersvereniging Quality Growers Holland
  • Sectorwinnaar Vollegrond, Greenery teler van het jaar verkiezing, 2002
  • Winnaar De Nederlandse Verpakkingsketen Prijs 2005
  • Nominatie Greenery Telersvereniging van het jaar 2007
  • Nominatie Greenery Telersvereniging van het jaar 2008

Certificering

Horti Hydro Cultures is Global-GAP gecertificeerd. De locatie Tolpoort, waar onder andere het witlof verpakt wordt, is in zijn totaliteit BRC-gecertificieerd.

Voedselveiligheid

In de teelt van witlof wordt een minimale hoeveelheid gewasbeschermings-middelen gebruikt, in vergelijking met andere groentegewassen. Het is de vierde schoonste groente van Nederland. Het oogstbaar product is dan ook vrijwel residuvrij. Dit komt met name omdat er bij Horti Hydro Cultures een geheel nieuw groei- en oogstsysteem ontwikkeld is, waardoor mogelijk voorkomende ziektes meteen in de kiem gesmoord wordt. Dit komt omdat alle witlofwortels los van elkaar staan en elkaar daarom niet kunnen besmetten. Ze hoeven om die reden dan ook niet bestreden te worden met bestrijdingsmiddelen. Verder worden alle witlofafvalstromen (wortels + blad) verwerkt tot veevoer, waardoor een soort kringloopproces ontstaat.

Tijdschema

Verpakte en onverpakte witlof van Horti Hydro Cultures BV is jaarrond verkrijgbaar.

Heeft u een vraag of opmerking aan deze teler?

Vul hieronder je overige gegevens in:

Geef hieronder aan waar je interesse naar uit gaat, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Je inschrijving is ontvangen.

Bedankt voor de inschrijving.