thegreenery

Ijsselmuiden

Mts. Vahl

Mts. Vahl is van oudsher een familiebedrijf. In 1895 kwam Anthoni Cornelis Vahl met zijn gezin naar IJsselmuiden en vestigde zich op boerderij ‘Stoevezandt’. Het bedrijf was toen nog gemengd, in de zomer werden er vollegrondsgroenten geteeld en in de winter waren ze druk met het melkvee.

In de jaren daarna is het bedrijf diverse malen overgegaan op een nieuwe generatie, maar werden er geen wijzigingen doorgevoerd. Rond de jaren ’60 werd het bedrijf overgenomen door Arend-Jan Vahl die het bedrijf steeds meer toespitste op de tuinbouwtak, waardoor de koeien plaats moesten maken voor de teelt van witlof in de winter.

In 1979 kwam ik, Henk Vahl, bij het bedrijf. De witlof die in de vollegrond geteeld werd, wordt op mijn initiatief omgezet in de teelt van witlof op watercultuur. Kitty, mijn vrouw, heeft het winkeltje (dat A.C. Vahl heeft opgezet) weer opgepakt en heeft het assortiment verder uitgebreid. In januari 2010 heeft onze zoon Arjen zich bij het bedrijf aangesloten, zijn focus ligt voornamelijk op de boerderijwinkel.

Vandaag de dag wordt het bedrijf (3,5 hectare, waarvan 2,5 beteeld) dus gerund door ons, Henk en Kitty Vahl, en onze zoon Arjen. Meneer en mevrouw Vahl senior staan ons nog dagelijks bij en onze kinderen helpen ook regelmatig op het land. Het werken met de natuur en onze liefde om alles te zien groeien, zit blijkbaar in onze genen!

Teelt

‘s Zomers telen we diverse groenten (sla, andijvie, spinazie, spitskool, bloemkool, rode kool, broccoli, rabarber, sperziebonen, komkommers, tomaten, enz.) buiten in de vollegrond. Ook telen we het vroege aardappelras ‘Parel’, welke bijzonder geliefd is binnen onze regio.

In de winter starten we met de teelt van witlof op watercultuur en oogsten we de boerenkool, winterprei, spruitjes en bieten. Daarnaast moet in die periode het land geploegd worden, om een optimale bodem te creëren voor de groenten en aardappelen van de komende zomer.

Zoals gezegd wordt de witlof op watercultuur geteeld, maar het proces start natuurlijk wel op het land. De witlofpennen worden gerooid in de Noordoostpolder bij de akkerbouwer, daarna gaan ze de koelcellen in en worden rond het vriespunt bewaard. Wij halen de pennen uit de koelcel en deze worden opgezet in bakken van 1 m2. Deze bakken gaan de trekcellen (temperatuur van 15-20ºC) in en na ongeveer 21 dagen is de witlof goed om geoogst te worden. Het opzetten van de witlofpennen gebeurt handmatig en het oogsten wordt gedaan met een witlofsnijlijn. De pennen met witlof worden in een draaischijf gehangen en gaan langs het mes. Het lof valt op een lopende band waar drie man aan staat om het losse blad eraf te halen en te sorteren op grootte. De wortels worden gewassen en gaan als veevoer weg.

Boerderijwinkel

In onze boerderijwinkel verkopen we het hele jaar door verschillende soorten groenten van ons eigen land, maar ook groenten en fruit van telers uit de regio, tropisch fruit en een groot assortiment streekproducten. Het is mooi om te zien hoe enthousiast onze klanten zijn over de producten die wij met liefde en zorg hebben geteeld.

Kwaliteit

Ons bedrijf is GlobalGap gecertificeerd en wij proberen in de kas en op het land zoveel mogelijk te werken met biologische bestrijders. Wij oogsten onze producten met zorg (vollegrondproducten worden bijvoorbeeld handmatig geoogst, zo is er meer aandacht voor de kwaliteit) en deze worden dagvers verhandeld.
Daarnaast proberen wij onze CO2 voetafdruk te beperken door de producten zo regionaal mogelijk te vermarkten. Hierdoor kunnen we de versheid garanderen en hoeven onze producten weinig kilometers af te leggen.

De kwaliteit van de aangeboden producten staat bij ons op 1, dus wil je goede, verse en eerlijk geteelde producten dan ben je bij ons aan het juiste adres!
 

Heeft u een vraag of opmerking aan deze teler?

Vul hieronder je overige gegevens in:

Geef hieronder aan waar je interesse naar uit gaat, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Je inschrijving is ontvangen.

Bedankt voor de inschrijving.