thegreenery

IJsselmuiden

Ronald Kalter

Witlof Withlove hebben wij helemaal zelf opgebouwd. Mijn vader was vroeger ook teler en toen ik jonger was teelde ik op een klein stukje grond op het land van mijn vader onder andere sla, spinazie en andijvie in de volle grond. Vervolgens teelden we ook samen witlof en nu teel ik alleen nog maar witlof. Met ons team van tien man sterk zijn we hier het hele jaar door mee bezig. In totaal doen we dit op 40 ha.

Witlofteelt

Witlof is een tweejarig gewas. Het eerste jaar groeit het blad en het tweede jaar groeit de pit met een mooie, blauwe bloem eruit. Deze bloem heet een chichorei. We moeten voorkomen dat de bloem gaat bloeien en daarom oogsten we als de witlof tussen blad en bloem in zit. We telen zo duurzaam mogelijk. Zo hergebruiken we water en doen we aan rassenkeuze om witlof in huis te halen die zoveel mogelijk weerstand biedt. Zo krijgen ze minder snel ziektes en hoeven wij minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. We moeten ze wel gebruiken aan het begin van de oogst, maar dit doen we zo min mogelijk. Daarnaast zijn we Global G.A.P. gecertificeerd, wat inhoudt dat we aan Goede Agrarische Productie doen, volgens de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld. We hebben ook het GRASP-certificaat, wat gericht is op de gezondheid, veiligheid en welzijn van het personeel.

Witlof tip

Ik zou graag als tip willen geven dat je witlof eens in de magnetron bereidt. Snijd de groente in vier partjes, houd ze even onder de kraan en verwarm ze met aanhangend water een minuut of drie in de magnetron. Je zult merken dat ze stevig zijn en een goede smaak hebben. Ideaal als bijgerecht!   Bekijk hier nog een leuk filmpje van ons bedrijf.

Heeft u een vraag of opmerking aan deze teler?

Vul hieronder je overige gegevens in:

Geef hieronder aan waar je interesse naar uit gaat, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Je inschrijving is ontvangen.

Bedankt voor de inschrijving.